SVĚTOVÝ POHÁR 2013

 

V letošním roce pořádá Norsko po superturnaji Norway Chess další významnou šachovou událost - Světový pohár 2013. Hrát se bude v městečku Tromso, kde bude i Olympiáda 2014.

Světového poháru se účastní 128 hráčů, mezi nimi i 2 zástupci ČR: Zbyněk Hráček (77), který si účast vybojoval na ME 2013 (19.místo) a David Navara (25), který dostal divokou kartu prezidenta FIDE Iljumžinova. Motivací je postup do Turnaje kandidátů 2015. Hraje se vyřazovacím systémem, viz. postupový pavouk.

První partie 1.kola zahajuje 11.8. v 15 hod. Hrají se 2 vážné partie (1 za den), případně tie-break 2 partie 25 min. + 10 sec. další den. Při nerozhodném stavu další tie-break 2 partie 10 min. + 10 sec., popř. 2 partie 5 min. + 3 sec. a konečně armagedon pro bílého 5 min. s povinnosti vyhrát, pro černého 4 min., jemuž k postupu stačí remis.

1. kolo/1 - Navara zvítězil, Hráček bílými remizoval. Favorité vesměs bodovali, popř. černými volili bezpečnou remis se zřejmým cílem v odvetě bílými zvítězit a postoupit. Jedno překvapení přece bylo, Morozevič 2736 dostal od Kanaďana Sambueva 2530 v 50.tahu mat.

1. kolo /2 - Ušenina porazila Svidlera po jeho hrubce a srovnala stav na 1:1. Navara remizoval ve 30 tazích a postupuje do 2.kola. Hráček udržel i v druhé partii remis a bude rozhodovat tie-break. Z dalších soubojů v tie-breaku uvidíme kromě zmiňované dvojice Ušenina - Svidler ještě Morozeviče se Sambuevem, Hou Yifan se Širovem, Hammer s Movsesianem aj.

1. kolo /tie-break - v první sérii Hráček obě partie remis. Hammer vyřadil Movsesiana a stává se soupeřem našeho Navary ve 2.kole. Ve druhé sérii v první partii Hráček nevyužil vyhraného postavení, ve druhé partii pak černými podlehl a je vyřazen.

2. kolo Naplnily se nejhorší předtuchy. Hammer vyřadil i našeho Navaru.

4. kolo - V ostře sledovaném souboji Kramnik černými porazil Ivančuka a neměl by mít problém postoupit do 5. kola. Předpoklad potvrdil remízou ve 2.partii. Překvapivé je Nakamurovo vyřazení Korobovem. Po Aronianovi vyřadil Tomaševky  ve 4. kole i Morozeviče.

V 5. kole bojuje již 8 hráčů o postup do polofinále. Ze 4 partii byly 3 remis a jediný Kramnik bodoval s Korobovem. Po odvetných partiích si postup do zajistili Kramnik a Tomaševsky. Čtveřice hráčů musí do rozstřelů. Z něhož postupujíi Francouz Vachier-Lagrave a Andrejkin.

Partie 6.kola v obou hrách skončily remis, přičemž Kramnik to zkoušel s Vachier-Lagrave ve druhé hře plných 125 tahů. Oba souboje jdou do rozstřelů.

Z rozstřelů postoupili do finále Kramnik a Andrejkin. Oba finalisté si tím zajistili účast v příštím Turnaji kandidátů. Finále se hraje na 4 klasické partie + rozstřel.

Kramnik vyhrál 1.partii finále a při jeho zkušenostech může být  o vítězi rozhodnuto. 2. i 3.partie skončily smírně, v pondělí 2.9. má Andrejkin bílými poslední možnost srovnat skóre a vynutit si tie-break. Nedosáhl na to, 4.partie skončila remis a Vladimír Kramnik  se stal vítězem Světového poháru 2013. Porazil Andrejkina poměrem 2½ : 1½.