TALŮV MEMORIÁL 2013

Carlsen v 5.kole vyřídill Ananda.   partie

Nakamura ve 4. kole jde do vedení.

3x vyhrál a 1x prohrál (s Mamedjarovem).

Opakovaně jde do vedení v 6.kole.

Caruana po Anandovi v 1.kole, sejmul

ve 3.kole černými i Carlsena. Borec !

Aby ve 4.kole bílými opět prohrál. No borec!

Kramnik na začátku 1.kola netuší, že po

2 kolech bude uzavírat tabulku s 0 body

 

 

Konečné pořadí

FED

Rtg

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Pts

1

Б.Гельфанд

2755

x

6

2

М.Карлсен

2864

x

3

Д.Андрейкин

2713

x

5

4

Мамедьяров

2753

x

5

5

Ф.Каруана

2774

x

5

6

Х.Накамура

2784

x

7

С.Карякин

2782

x

4

8

В.Ананд

2786

x

9

А.Морозевич

2760

x

10

В.Крамник

2803

x

3

 

o

Zajímavý článek "Achilová pata" (Пята Ахиллеса) vyšel na ruském webu. Pojednává o 8 prohraných věžových koncovkách Magnuse Carlsena za posledních 9 let (rusky).

Účastní se světová šachová špička. Dojde k dalšímu měření síl mistra světa Ananda s vyzyvatelem Carlsenem před jejich podzimním zápasem o světový primát. Volné dny jsou 16. a 20.června. Tempo hry: (100´+50´+15´)+30".

Losování startovního pořadí se uskutečnilo formou bleskového turnaje 12.6.

Loňské prvenství obhajuje Carlsen a je i největším favoritem letošního ročníku. Loňský ročník byl nejsilnějším turnajem všech dob (Ф 2776).

Ještě méně očekávaně dopadlo obsazení posledních míst V. Anandem na 8. a V. Kramnikem na 10.místě. Je to velmi překvapivé zakončení turnaje a otázka zda jde u těchto hráčů o momentální výpadek formy, nebo ústup z výsluní světové špičky se zdá být aktuální. Každopádně blížící se zápas o MS bude očekáván s velikým napětím, zda-li se podaří Anandovi naladit formu a sehrát vyrovnaný souboj, nebo odevzdá pomyslnou korunu mistra světa bez vážnějšího odporu.

Boris Gelfand si tímto vítězstvím nadělil nejhezčí dárek ke svým zítřejším (24.6.) 45tým narozeninám.


1.kolo přineslo nečekanou prohru Kramnika s Carlsenem a především Ananda  s Caruanou. Bodoval rovněž Mamedjarov s Nakamurou.

2.kolo značí další prohru Kramnika, tentokrát s Nakamurou. "Stařík" Gelfand porazil Caruana a stal se lídrem turnaje.

3.kolo Kramnik hraje bezpečnou remízu s Mamedjarovem, Caruana černými s pěšcem více ve věžovce zkouší Carlsena a ten vyrobil ve 49.tahu chybu, kdy jeho král zůstane odcloněn od postupujícího pěšce černého. Carlsen prohrává bílými. Anand boduje s Morozevičem a Nakamura s Karjakinem. Ve vedení je čtveřice hráčů se 2 body: Gelfand, Nakamura, Mamedjarov a Caruana.

4.kolo a Caruana zaznamenal čtvrtý resultativní výsledek - druhou prohru bílými figurami. Jeho černobílá houpačka je ojedinělá. Výhra černými, prohra bílými, výhra černými a prohra bílými. Do samostatného vedení se dostal Nakamura se 3 body právě dnešní výhrou s Caruanou.

5.kolo přineslo souboj Carlsen - Anand jako předzvěst podzimního zápasu. A dopadl zcela jednoznačně, Carlsen jednoznačně zvítězil v 29 tazích za cca30 minut. Nelze než nevěřícně zírat. Předznamenává tato epizoda skutečnost podzimní inaugurace nového mistra světa?

Na vedoucího Nakamuru se dotáhl Gelfand, oba 3,5 bodu.

V 6.kole byla jediná resultativní partie. Nakamura černými porazil Ananda a dostal se do samostatného vedení. Anand tak zaznamenal 2 porážky za sebou.

7.kolo Gelfand vystavil STOP Nakamurovi, když jej porazil černými. Jeho výkon jako nejstaršího hráče Memoriálu je obdivuhodný. Je v samostatném vedení s 5 body. Zato jeho generační souputníci Anand, Kramnik a částečně i Morozevič okupují spodek tabulky.

8.kolo Carlsen porazil Nakamuru a Caruana Morozeviče. Anand s Kramnikem spolehlivě zaknihovali remis. Před posledním kolem si Gelfand udržel 0,5 bodový náskok před Carlsenem, který by mu mohl stačit na celkové prvenství. V posledním kole hraje s Kramnikem, kterému se vůbec nedaří a Carlsen černými s Mamedjarovem. I když stát se může leccos ...

V 9.kole byla rychlá remíza v partii Kramnik-Gelfand. Čekalo se na výsledek partie Mamedjarov-Carlsen, ve které se hrál teprve 12.tah, ale i výsledky ostatních partii, které určí definitivní pořadí. Carlsen zřejmě vyčkával na výsledek Gelfanda a podle toho určil strategii své poslední partie. Nic to nezměnilo na situaci, partie skončila remízou a to stačí Gelfandovi k vítězství v turnaji. Jediný resultát kola dosáhl Morozevič, když porazil Nakamuru. Ten propadl na 6.posici.