o

TURNAJ KANDIDÁTŮ

o

Final Ranking

ELO

FED

Pts Res

1

Anand Wishy

2773

IND

8½

0

2

Karjakin Sergey

2756

RUS

7½

0

3

Kramnik Vlad.

2793

RUS

7

2,5

4

Mamedjarov Sh.

2757

AZE

7

2

5

Andrejkin Dmitry

2709

RUS

7

1,5

6

Aronian Levon

2803

ARM

6½

1,5

7

Svidler Peter

2758

RUS

6½

0,5

8

Topalov Veselin

2785

BUL

6

0

 

12.3. - 30.3.2014

 

Anand zahájil velkolepě, porazil Aroniana !

Aronian se oklepal hned ve 2.kole s Mamed.

 

3.kolo a druhé vítězství Ananda.

 

V 6.kole udolal Topalov Kramnika.

 

7.k: Aronian zdolal Karjakina

a bodově dostihl Ananda

 

9.k: Mamedjarov poráží Aroniana.

Je to pro něj konec náději na vítězství?

 

10.kolo: Anand vítězí nad Topalovem, získává

1 b. náskok před Aronianem. Může se již opět

připravovat na listopad na Carlsena?

 

13.kolo prokázalo malou psychickou odolnost

Aroniana v kritické fázi šachového boje.

8 špičkových světových hráčů hraje 2 kolový turnaj každý s každým o vyzyvatele mistra světa. Zápas o mistra světa je plánován na listopad letošního roku.

Největším favoritem je druhý hráč světových tabulek Aronian s aktuálním ELO 2812, jediný hráč ve třídě 2800+. Mívá slabší chvilky, kterým se nevyhne v žádném turnaji. Naposled v Curychu na přelomu ledna a února, kde důstojně sekundoval Carlsenovi, v posledním kole podlehl Caruanovi. Přitom s Carlsenem sehrál naprosto rovnocennou partii. V případě jeho vítězství v TK se můžeme těšit na zajímavý souboj, určitě vyrovnanější tomu co hrál Anand. Tomu se  velké šance po hladce prohraném zápasee s Carlsenem nedávají. Ale, nechme se překvapit.

13.3. 1. kolo zahajilo v 11 h. SEČ. a hned na úvod se udál pěkný šok. Jediný resultát zaznamenal exmistr světa Anand, když porazil největšího favorita Aroniana!

14.3. Ve 2.kole jsou 3 resultáty. Aronian odčinil včerejší porážku a zvítězil nad Mamedjarovem. Bodovali ještě Svidler s Andrejkinem a Kramnik s Karjakinem.

15.3. 3. kolo a druhé vítězství Ananda, exmistr světa zatím excelentně. Vede v turnaji a jeho suverenita je překvapující.

17.3. 4. kolo - Mamedjarov se "chytl", porazil Andrejkina. Bodoval i Aronian se Svidlerem. Anand s Kramnikem remis.

18.3. Hlavním soubojem 5.kola byla partie Kramnik-Aronian. Přešla do věžové koncovky s +pěšcem pro Kramnika (3:2) a těžkou, ale přivyhranou koncovkou. Nedokázal ji přetavit v celý bod. Svidler porazil Topalova.

19.3. V 6.kole Topalov boduje s Kramnikem. Svidler podlehl Mamedjarovi. Aronian nedokázal realizovat vyhranou posici s Andejkinem a ztrácí pořád 0,5 b. na Ananda (4 body). Za ním jsou 4 hráči se 3 body.

21.3. Že se na letošním TK hrají bojovné šachy dokládá i vítězství Andrejkina nad včerejším hrdinou Topalovem, který pokořil Kramnika. Kouzelný je strategický  plán pochodu Andrejkinova krále z e1 na pole a2, kde byl zcela v bezpečí, poté úhyb na a1 a dobrání pěšce jezdcem na d5, a černý se vzdal. Jak prosté ... Kramnik bodoval s Mamedjarovem, Aronian s Karjakinem, čímž bodově dostihl Ananda.

22.3. 8.kolo zahájilo odvetné partie. Aronian s Anandem (prohrál v 1.kole) učinil v 8 tazích 5 tahů dámou (zisk pěšce). Db3, Db5+, Dxc5, Db5, Db3. Co k tomu říct ukáže výsledek partie. Nic, v 19.tahu podepsali remis. Svidler s Karjakinem tak dlouho tlačil na pilu, až si podřízl vlastní větev. Ten mu v koncovce V+S, při obracených barvách střelců, nečekaně obětoval kvalitu a bylo 0-1. Kramnik na 3.místě má 1 bodový náskok před 5-ci hráčů se 3,5 body. O vítězi se rozhodne mezi trojici Anand, Aronian a Kramnik.

23.3. Co kolo to překvapení. V tom 9-tém Mamedjarov porazil Aroniana a dost možná, že mu překazil možnost bojovat o vítězství. Tento sympatický chlapík patřící již léta-létoucí do absolutní světové špičky nemůže prorazit na pomyslný vrchol. Pokaždé mu něco schází. Prohrál také Kramnik s Karjakinem, naopak Anand boduje s Topalovem a získává 1 bodový náskok na Aroniana. To jsou věci, to jsou věci ...

25.3. Po dni odpočinku je na pořadu 10.kolo. Anand velice rychle remizuje s Mamedjarovem. Hraje na údržbu? Aronian bílými se snažil v koncovce V+S přetlačit Topalova, ale pochroumaný pěšcový řetězec na královském křídle mu to neumožnil. Kramnik bílými na taktiku prohrál se Svidlerem. To všechno hraje do karet Anandovi, který si udržuje 1 bodový náskok před Aronianem.

26.3. Všechny partie 11. kola remis. Anand je o krok blíže k vítězství v turnaji.

27.3. I ve 12.kole pokračuje Anand v poklidné remízové jízdě ke svému cílí. A remízové ovzduší tohoto kola rozrušil Topalov výhrou nad Svidlerem. Konec tabulky se zcela srovnal na 5,5 b, Kramnik je poslední!

29.3. V předposledním 13.kole měl Aronian poslední šanci udržet si teoretickou možnost, při uklouznutí Ananda, bojovat o vítězství. Bohužel, zahájení černými v Trompovského hře se mu vůbec nepovedlo a kolem 25. tahu stal téměř na prohru. Anand rovněž černými s Karjakinem bojoval v koncovce V+J : S+2J, při 4 pěšcích na každé straně o remis. Udržel ji a při prohře Aroniana může slavit. Svůj náskok zvýšil na 1,5 bodu a kolo před koncem se stal vítězem turnaje. Kramnik přehrál Topalova a posunul se na 2.místo lepším pom.hodnocením.

30.3. Poslední 14.kolo - Anand podle očekávání remizoval se Svidlerem a Kramnik s Mamedjarovem. Ve zbývajících 2 partiích se bojovalo, aktéři si chtěli vylepšit posice. Aronian s Karjakinem přepjal strunu, nakonec mu podlehl a Karjakin touto výhrou obsadil 2.místo za Anandem.