MISTROVSTVÍ SVĚTA V ŠACHU 2013

Anand vs Carlsen  1

hráči

elo

1

2

3

4

5

6

7

8

9

0

Σ

ANAND Wishy

2775

½

½

½

½

0

0

½

½

0

½

3½

CARLSEN M.

2870

½

½

½

½

1

1

½

½

1

½

6½

 
K 9.partii nastoupil Anand odhodlaně.

Hrál ji odvážně, ale fatální chyba ve 28.tahu

Jf1?? pohřbila jeho snahu a znamenala

prakticky definitivní konec zápasu.

Již v 8.partii působil Anand hodně sklesle.

7. , ani 8.partie očekávaný kontraatak

Ananda ještě nepřinesla.

Již ze zahájení 6.partie je patrné, že

Carlsen se do toho doslovně "ponořil".

Tento bod může být rozhodující!

Carlsen se v 5.partii ujímá vedení 1:0

Anand nevyužil šanci ve 3.partii,

Carlsen ve 4.partii.

Anand měl ve 3.partii šanci uspět. Nevyužil ji.

Štěstěna 2x nenabízí!

V 1. partii byla remíza v 16 tazích.

Slavnostní ceremoniál s losováním.

Hotel Hyatt Ragency

Carlsen prohlášen mistrem světa

24.11.2013

Za účasti představitelů státu Tamil Nadu, prezidenta FIDE, představitelů indické šachové federace a pozvaných hostů byl Magnus Carlsen na závěrečném slavnostním ceremoniálu oficiálně prohlášen mistrem světa v šachu 2013/14.

Magnus Carlsen se stal mistrem světa.

22.11.2013

10.partie se hrála symbolicky tak nějak do počtu, aby vyzyvatel potvrdil již nezvratnou skutečnost a splnil podmínku zisku 6,5 bodů. Je nemyslitelné, že by Anand zvítězil v posledních 3 partiích, a pouze v takém případě by se zápas prodlužoval. Je to nepředstavitelné i z toho důvodu, že nebyl schopen v dosavadním průběhu vážněji ohrozit vyzyvatele Carlsena. I když se mu podařilo postavit nadějnou posici, pokaždé se dopustil nepřesnosti a buď jenom remizoval nebo v horším případě prohrál.

V 65. tahu poslední partie byla podepsaná remis a Magnus Carlsen zvítězil v zápase o mistra světa výrazným způsobem 3:0 při 7 remízách, tedy celkově 6,5:3,5. Je to nejkratší zápas o mistra světa s tak výrazným bodovým rozdílem. Magnus Carlsen potvrdil, že mu právem patří titul nejsilnějšího šachisty planety. Symbolicky 22.11. ve svých 22ti létech.

Anad, jako poražený ze zápasu o MS, má právo účasti v Turnaji kandidátů, který se hraje v příštím roce v březnu.

Anand opět chybuje a . . .

21.11.2013

V 9.partii změnil Anand zahajovací tah na d4 a v dalším zvolil ostrou variantu Nimcovičové indické 4.f3. Zvolil klasický pochod pěšci na posici černého krále, ten se nebojácně prosazoval na dámském křídle, kde si vytvořil volného pěšce. Anand přesouval na sloupec h i věž z f1 a dovolil  černém proměnu pěšce na dámu. Bohužel po šachu opět uklouzl a představil špatnou figuru Jf1? (místo toho partii drželo Sf1) a po odevzdání věže za novou dámu černého by zůstal bez věže. Konec, konec, konec.

. . . Magnus Carlsen je prakticky vítězem, neboť je nepředstavitelné, že by Anand zvítězil v posledních 3 partiích.

Oddech před bouří pokračuje?

19.11.2013

V 8.partii zahájil Carlsen tahem 1.e4 a Anand k překvapení odpověděl stejně jako v předchozích partiích Carlsen - supersolídní berlínskou obranou Španělské hry. Carlsen nepokračoval braním Sxc6, ale okamžitou rošádou a střelce pak stáhl na f1. Po vynuceném technickém průběhu skončila partie remízou. Tedy prodloužení oddechu?

Otázkou zůstává, zda Anand zahájí po dni odpočinku očekávaný kontraatak, nebo komplex jménem Carlsen jej tak svazuje, že se mu nedostává vůle ke zvratu vývoje zápasu.

Oddech před bouří?

18.11.2013

7.partie přinesla vyrovnaný průběh, nejen Anand, ani Carlsen nechtěli forsírovat zvlášť náročné šarvátky. Anand chce pravděpodobně před rozhodující zteči, dojde-li k ni, obnovit pošramocené sebevědomí. A Carlsen, ten při 2 bodovém náskoku nemá zapotřebí riskovat. Výsledek? Remíza.

Carlsen navyšuje vedení

16.11.2013

V 6.partii došlo k podobné situací jako v 5.partii. Partie přešla do vyrovnané koncovky s lepší pěšcovou strukturou u černého. Ten neustále bílého "maceroval" a vytvářel drobné pastičky na jeho přesnou hru. A toto Anand opět nezvládl. V pozní fázi nezabránil drobným nepřesnostem, které vrcholily chybou 60.Va4?, po které je partie prohraná. Po správném 6.b4! by ji zremizoval. Dvoubodový náskok vyzyvatele v 6ti partiich může být s největší pravděpodobnosti rouhodující.

Carlsen ve vedení

15.11.2013

V 5.partii v poloslovanské hře došlo k relativně rychle výměně dám při zachování dostatečného počtu pěšců a figur. Tento typ posic s málem dynamiky a kombinačních možnosti, právě vyhovuje Carlsenově manévrovacím schopnostem vytěžit z minima maximum. Anand se úspěšně bránil a výměnou 1 lehké fugury a 1 párů věží udržoval posici v přibližné rovnováze. Musel přesně odrážet neustávající hrozby Carlsena. Činit tak delší dobu je ale hodně náročné a skutečně Anand zahrál slabší tah 45. ... Vc1+? (správně bylo 45. ... Va1!) Kb2, po němž se jeho posice stala kritickou. Carlsen získanou výhodu uplatnil k první výhře.

Začíná přituhovat

13.11.2013

4.partie přinesla zatím neostřejší boj. Anand (bílý) v berlinské obraně Španělské hry obětoval pěšce a2 za menší posiční výhodu v nerozvinutém dámském křídle černého. Tato oběť zřejmě nebyla dílem domácí přípravy, neboť bílý celou partii bojoval o vyrovnání. Přechod do remízové věžové koncovky Carlsen odmítl a ve 4-věžovce s lehkou figurou na každé straně se pokoušel partii ještě komplikovat. Nezabránil ale výměně lehkých figur, po níž byla partie remis i když Carlsen se snažil dalších 30 tahů z posice něco vyždímat. Nebylo co.

Naplní Carlsen ve 3.partii očekávání?

12.11.2013 / 15 hod.

3.partie - internetové diskuse (nejen ony) byly zaplněny jednoznačnými očekáváními hladkého vítězství Carlsena nad Anandem. Pouze malá část upozorňovala na skutečnost, že zápasová strategie je o něčem jiném  jako turnajová. A v zápasové strategii má Carlsen, na rozdíl od Ananda malé zkušenosti. A v zápasech o mistra  světa už vůbec žádné! Proto část jeho příznivců je doslova zklamaná dosavadním vývojem.

Naplní Carlsen ve 3. partii, kde má bílé figury, očekávání svých fanoušků po aktivním přístupu k partii s cílem prorazit Anandovou údržbařskou strategii? Uvidíme za malou chvílí.

Carlsen zopakoval zahájení z 1.partie, s rychlým odbočením 3.c4 a 4.Da4+. Hráli se podstatně živější šachy, větší šance na výhru měl ale Anand. Celou partii stal lépe, v určitém momentu (37.tah) výrazně lépe. Zda by prosadil pěšce při jiném pokračování bude předmětem analýzy.

Remízový klinč pokračuje 2.partii

10.11.2013

1.partie startuje 9.1. v 10,30 hod. SEČ. Časový posun je 4,5 hod.

Vyzyvatel zahájil tahem 1.Jf3, naznačil, že nebude riskovat. Mistr světa odpověděl 1. ... d5 a partie přešla do varianty Grunfeldové indické. Anand byl připraven a diktoval její průběh. Carlsen neriskoval a spokojil se s opakováním tahů, partie v 16ti tazích končí remízou.

2.partie svým průběhem, ne obsahem, kopírovala první. Hrál se carokan a Anand dal nepokrytě najevo, že nemíní připustit sebemenší riziko. V 18.tahu proběhla výměna dam a od 23.tahu hráči 3x opakovali posici - remis.

Zatím trochu brnkání na nervy, kdy Anand zřejmě šetří síly na klíčové partie, které nepochybně přijdou.

Zahajovací ceremoniál s losováním

aktualizováno 8.11.2013

 

7. listopadu 2013 proběhl zahajovací ceremoniál za přítomnosti obou aktérů zápasu Ananda a Carlsena. Přítomen byl prezident FIDE. Losování provedla prima ministryně (představitelka) státu Tamil. Výhodu bílých figur v první partii, jak dokládá foto, bude mít vyzyvatel Magnus Carlsen. V sedmé partii se barvy kamenů změní.

Zápas o mistra světa přede dveřmi

aktualizováno 6.11.2013

7. listopadu 2013 bude zahájen dlouho očekávaný zápas o mistra světa mezi obhájcem titulu Wiswanathanem Anandem a vyzyvatelem Magnusem Carlsenem v Chennai v Indii.

Obhájce titulu bude mít výhodu domácího prostředí a velkou zápasovou  zkušenost z předchozích klání. Nevýhodou je již zralý šachový věk (43 let) a v současnosti i nižší výkonnost v turnajích.

Ve prospěch vyzyvatele Carlsena mluví jeho současná výkonnost (posice světové jedničky v elo) i jeho mladý věk (22 let). Ten může hrát významnou roli ve druhé polovině zápasu, kdy mohou přece jen chybět síly "tygrovi z Mádrasu", jak je přezdíván Anand. Jedinou nevýhodou se může stát zápasová nevyzrálost, která se může projevit v psychickém nezvládnutí krizových momentů zápasu.

Co převáží? Odpověď nám dá samotný průběh zápasu a výsledek budeme znát 27.11.2013

Hraje se 12 partii tempem 120min./40 tahů + 60min./20 tahů + 15min. do konce partie s bonusem 30 sec. od 61.tahu.

V případě nerozhodného stavu se hraje tie-break a to:

- 4 rapid partie tempem 25min./partii + bonus 10 sec./tah,

- 2 blesk partie tempem  5min./partie + bonus 3 sec./tah, ale max. 5 minizápasů v bleskových partiích, tzn. 10 partii. Nedojde-li k rozhodnutí pokračuje se nakonec:

- armagedonem, kde bílý s 5min. na partii má povinnost zvítězit, černému se 4min. stačí k zisku titulu remis.

Hrací dny jsou 9, 10, 12, 13, 15, 16, 18, 19, 21, 22, 24 a 26 listopadu. Hraje se v hotelu Hyatt Regency.